Diagnostyka Tarnów
Celiakia
Celiakia, choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten
Choroba glutenozależna o charakterze autoimmunologicznym. Choroba trzewna ? znana również jako enteropatia glutenowa czy nietolerancja glutenu.
Jest to uwarunkowana genetycznie choroba jelita cienkiego spowodowana złożoną odpowiedzią immunologiczną wywołaną przez gluten. Powstaje na skutek długotrwałej ekspozycji na gluten u osób z predyspozycją do nadwrażliwości na to białko. Wytwarzane przeciwciała powodują stan zapalny jelita i zniszczenie kosmków jelitowych, co prowadzi do zmniejszonego wchłaniania składników pokarmowych.
Należy pamiętać, iż celiakia nie jest chorobą alergiczną, a odpowiednia dieta przyczyni się do ustąpienia objawów.
Nietolerancja na gluten powoduje szereg objawów, które mogą prowadzić do wyniszczenia organizmu. Do klasycznych objawów enteropatii glutenowej należą: osłabienie, przewlekle biegunki tłuszczowe, wzdęcia brzucha oraz objawy zespołu złego wchłaniania jak utrata wagi, zanik mięśni czy obrzęki na skutek niedoboru białek (hipoalbuminemia). U dzieci dochodzą do tychże objawów zaburzenia wzrostu, niedokrwistość i zaburzenia metabolizmu kości.
Diagnostyka w kierunku celiakii
W rozpoznawaniu enteropatii glutenowej, oprócz kryteriów klinicznych, stosuje się:
- oznaczanie specyficznych przeciwciał (testy serologiczne),
- testy genetycznej predyspozycji,
- w ostateczności histopatologiczną ocenę wycinków błony śluzowej pobranych z jelita
Badania powiązane
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgA i IgG ? Kod badania: 622
P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgA i IgG ? Kod badania: 625
P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA i IgG ? Kod badania: 634
Nasza specjalność
Pakiety badań laboratoryjnych
Zapraszamy do zapoznania się ze specjalnie przygotowanymi pakietami, które dostosowaliśmy do potrzeb naszych Pacjentów.